De imposante 13de eeuwse kerk O.-L.-Vrouw bezoeking torent hoog boven de polders en is op zich al een reden om het dorp te bezoeken.
De oude wit geschilderde huizen langs het pittoreske oude Vaartje, leunen sinds eeuwen tegen elkaar als een rij getuigen uit vroegere tijden.
Mensen komen, zowel in de zomer als in de winter, genieten van het authentieke karakter
en laten zich ook graag gastronomisch verwennen in de verschillende eethuizen en restaurants met naam en faam.
Er is zelfs een authentieke snoepwinkel met 60 soorten ouderwets snoepgoed.
Blijven overnachten is een must! In diverse hotels en B & B’s kan je betaalbaar verblijven.
In de voormalige pastorie houden meer dan 200 beelden van heiligen de wacht in hun eigen 'Heiligenmuseum', uniek in Vlaanderen!
En net buiten het dorpscentrum staat de grootste middeleeuwse opslagschuur van Europa op de gronden van de voormalige cisterciënzerabdij Ter Doest.
Als extraatje krijgt de bezoeker er tijdens de zomermaanden in Lissewege nog een gratis openluchttentoonstelling boven op
en kan je het dorp- en abdijverleden bekijken in het recent geopende Bezoekerscentrum.
We heten u zeer welkom !
Sinds 1984 hebben de vrijwilligers van de VVV-Lissewege met veel enthousiasme er voor gezorgd, dat Lissewege terug op de toeristische kaart kwam,
nadat dit decenia lang niet gebeurde. Ontelbare initiatieven -waarvan deze website er slechts ééntje is- hebben het mooie dorp nog geliefder gemaakt bij de bezoeker.
Wij hopen dat ons enthousiasme bij u overkomt en wij u dit jaar mogen begroeten in het Witte dorp!
<
Sinds kort kan een mooi neogotisch heiligenbeeld aan de collectie van het Heiligenmuseum toegevoegd worden.
Het gaat om een afbeelding van Gerardus Majella en is 80 cm hoog. Dit gipsen beeld (ca 1920)
werd in 1979 aan een man met de naam Gerard (uit Kuurne) geschonken door een broeder. Nu krijgt het binnen afzienbare tijd een plaats in ons museum.
Begin juli '24 werd het oude dorpscentrum van Lissewege voorzien van nieuwe straatlantaarns.
Deze kwamen er ter vervanging van de vroegere lantaarns in retrostijl die reeds geplaatst werden in 1983.
De nieuwe lantaarns zijn van het type 'Brugge' en ogen een stuk mooier dan de vorige exemplaren.
Ze dragen ook bij tot het sfeervolle straatbeeld in het witte dorp.
De VVV Lissewege liet zeven fraaie 'Koelkastmagneten' met afbeeldingen van Lissewege aanmaken.
Heel wat mensen zijn verzamelaars van dergelijke magneten en kunnen voortaan ook deze met afbeeldingen van Lissewege aan hun collectie toevoegen.
Ze kosten 2,5 eur het stuk en zijn te koop in het Bezoekerscentrum Lissewege.
Vanaf Paaszaterdag 30 maart is het Bezoekerscentrum en de Snoepwinkel weer open en dit telkens in het weekend.
De Snoepwinkel is er vanaf de middag tot 17u,
het Bezoekerscentrum van 14 tot 17u.
Deze regeling loopt tot eind juni en is ook nog van toepassing tijdens de eerste helft van september 2024.
Nu er geen zondagsmissen meer zijn in onze de OLV bezoekingkerk in Lissewege, wil organist Francky Segaert er voor zorgen dat er toch gelegenheid is om af en toe het orgel te kunnen beluisteren.
Het regelmatig bespelen van een orgel is trouwens belangrijk om het instrument voor de toekomst te bewaren, vooral omdat het één van de oudste is van het Brugse ommeland (gebouwd door Boudewijn Ledou in 1651-1652).
Vanaf 2024 zal dit standaard doorgaan op de LAATSTE ZONDAG van de maand van 10.30 u. tot 11.30 u.. Uiteraard is iedereen van harte welkom om te komen luisteren! De toegang is gratis.
Met het project 'Horizon 2025' krijgt het Torenbezoek in Lissewege vanaf 4 juli aanstaande een nog grotere aantrekking.
Naast de renovatie van het torenplatform met een nieuwe zinkbekleding en plankenvloer, werden op de balustrade een rail met zeer degelijk gemaakte en geïllustreerde infobordjes aangebracht (zie foto's).
Maar de grote meerwaarde is ongetwijfeld de herinrichting van de 'Uurwerkkamer' in de toren, de ruimte juist onder de klokken.
Sinds 21 juni 2023 staat hier het oudste torenuurwerk (c.a 1430) van Vlaanderen tentoon, een pronkstuk in z'n soort. Het museumstuk komt straks onder een glazen afscherming te staan met verlichting.
Op een TV scherm zie en hoor je het tikken van de tijd op een dergelijk oud torenuurwerk. De ruimte van 81 vierkante meter oppervlakte is subliem verlicht.
Omdat er vertraging liep op de werken gaat de Toren pas vanaf 4 juli 2023 open. De openingsuren tot eind september zijn 10 - 18u. Nadien van 10 tot 16u (wintermaanden). De toegang is gratis.
Welgemeende felicitaties aan het kerkbestuur Lissewege, de provincie West-Vlaanderen en Westtoer voor deze realisatie.
AFLEVERING 4
De docuserie 'Het Verhaal Van Vlaanderen' die momenteel loopt op VRT Televisie toont in aflevering 4 de geschiedenis van de Guldensporenslag.
Op het eind van die veldslag in Kortrijk in 1302, ziet me hoe de Franse legeraanvoeder Robert d'Artois zich overgeeft en tenslotte omgebracht wordt op het slagveld.
Volgens de kronieken zou het lekenbroeder Willem van Saeftinghe zijn geweest die de doodslag toe bracht in dit bloederig tafereel uit onze Vlaamse geschiedenis.
Willem was lekenbroeder in de Lisseweegse abdij Ter Doest.
AFLEVERING 5
In aflevering 5 brengt men het verhaal van de zwarte dood. De pest komt via Italië, Europa binnen en verspreid zich in een razend tempo.
In deze aflevering ziet men een koerier te paard die een document komt afleveren aan de kanunniken van Brugge waarin de melding staat dat de pest Vlaanderen dichterbij komt.
Deze scene is gedraaid in de kerk van Lissewege. Meer bepaald in de rechter zijkapel, de St. Jozefkapel die voor de gelegenheid werd opgesmukt met veel kandelaars en kaarsen.
Presentator Tom Waes geeft er commentaar op deze vreselijke gebeurtenis in onze geschiedenis. En zo zit Lissewege ook in 'Het Verhaal Van Vlaanderen'! Foto's: VRT
Dit is ongetwijfeld een van de oudste afbeeldingen van een kersttafereel uit onze gewesten.
Het werd in de abdij ter Doest in Lissewege gemaakt in de 15de eeuw! Abt Henricus Keddekin was een groot liefhebber van prachtige verluchte boeken/handschriften.
Hij liet in 1492 een missaal opmaken die versierd werd met heel wat miniaturen (mini-schilderijtjes) en verluchte/versierde bladzijden. Een topstuk!
Op een van de bladzijden van perkament prijkt dit schilderijtje met het kerst tafereel,
530 jaar geleden gemaakt in Lissewege. Monnikenwerk uit de Vlaamse polders. Wat een pracht!
Op initiatief van Toerisme Brugge en de VVV van Lissewege werden op 15 juni 2022, zo'n 26 nieuwe liedjes toegevoegd aan het repertoire van de Lisseweegse beiaard die uit 18 grote terts klokken bestaat.
Deze werden ingespeeld door beiaardier Frank Deleu. De eerste 34 nummers werden in 1988 door wijlen beiaardier Aimé Lombaert ingespeeld toen de beiaard werd geplaatst in de Lisseweegse toren.
Een reeks uit het eerste repertoire én de 26 nieuwe liedjes zullen allen te horen zijn tijdens de zondagsnamiddag concertjes, telkens van 16 tot 16u30.
Elke maand komen er twee nieuwe liedjes, een op het uur en een op het halve uur.
Bijzonder is dat het 'Willem van Saeftinghelied', het Maria-Ommeganglied 'Komt Zielen Met Betrouwen' alsook het oude Lisseweegse beiaardlied uit 1958
aan de nieuwe reeks liedjes werden toegevoegd. Daarnaast is er plaats voor Vlaamse polyphony, Vlaamse, Franse en Engelse traditionals.
Tijdens de maanden juli & augustus worden de liedjes twee maal per maand vervangen.
Hier alvast de liedjes per maand:
Maand juni: Uur: Men of Harlech. (Engl trad) Halve uur: Drink to me only. (Engl trad)
Maand juli: Uur: Dan mocht de beiaard spelen. (Oud Vlaams) Halve uur: Al die daer zeidt. (Reuzenlied-Oud Vlaams)
Uur: Den uyl die op den pereboom zat. (Oud Vlaams) Halve uur: Die kat komt weer. (Oud Zuid-Afrikaans)
Maand augustus: Uur: Het waren twee conincskinderen. (Oud Vlaams) Halve uur: Alle die willen naar Island gaan. (Oud Vlaams)
Uur: 'k Heb mijn wagen vol geladen. (Oud Vlaams) Halve uur: Vier Weverkens. (Oud Vlaams)
Maand september: Uur: Fanfare en rondeau. (Jean-Joseph Mouret) Halve uur: The Harmonious Blacksmith. (Georg F. Handel)
Maand oktober: Uur: Waltzing Mathilda. (Engels oorlogslied) Halve uur: Marlbrouck s'en va-t'en guerre. (Engels, An.)
Maand november: (tot 14 november) Uur: Vaarwel, mijn broeder. (Hubertus Waelrandt) Halve uur: Hier staan tot afscheid (Auld lang syne). (Schotland)
Maand november: (vanaf 15 november tot 6 december) Uur: Sinterklaaslied Halve uur: Sinterklaaslied
Maand december (vanaf 7 december tot 6 januari): Uur: Kerstlied Halve uur: Kerstlied
Maand januari (vanaf 7 januari) : Uur: Lissewege denkt er aan!. (Oud Lisseweegs beiaardlied) Halve uur: Jutho Vooruit En Dapper. (Saeftinghelied-Arthur Meulemans)
Maand februari: Uur: Ik zag Caecilia komen. (Oud Vlaams) Halve uur: Daar was een sneeuwwit vogeltje. (Oud-Vlaams, verz. Van Duyse)
Maand maart: Uur: The Ash Grove. (Engels, An.) Halve uur: En passant par la Lorraine. (Frans An.)
Maand april: Uur: The Harp than once through Tara's Hall. (Engels, An.) Halve uur: Auprès de ma blonde. (Frans, An.)
Maand mei: Uur: Komt zielen met betrouwen. (Maria-Ommegang lied Lissewege) Halve uur: Ode an die Freude. (Ludwig van Beethoven)
Sinds 15 december 2021 werkt de VVV aan de renovatie en inrichting van een nieuw Bezoekerscentrum voor Lissewege. Sinds 2005 was deze ondergebracht in de voormalige pastorie, maar de bereikbaarheid was steeds een probleem.
Aangezien een winkelruimte in de hoofdstraat van het witte dorp vrij kwam, de ruimte geschikt en de ligging bovendien ideaal is, werd besloten deze in te richten als Bezoekerscentrum en onthaal voor de toerist.
In het nieuwe Bezoekerscentrum kan men het Middeleeuwse verhaal van het dorp Lissewege en de abdij ter Doest bekijken in een beknopte en permanente tentoonstelling.
Er is een infobalie, er is een aanbod van streek- en artisanale producten en men kan er tevens in de zithoek genieten van een koffie of thee.
Het nieuwe adres is: Walram Romboudtstraat 7. Het Heiligenmuseum blijft gevestigd in de voormalige pastorie en is dit jaar open in juli & augustus op vrijdag, zaterdag en zondagnamiddag van 14 tot 17u..
Voor het eerst pakt de VVV-Lissewege in het Heiligenmuseum uit met een gelegenheidstentoonstelling. De expositie 'Maria In Beeld' toont hierbij de mooiste grote en minder grote neogotische kerkbeelden rond Maria uit onze collectie. Van kleine zeer fijn beschilderde exemplaren gaat het naar middelgrote- en ook echte kerkbeelden. Het topstuk in de expo is de beeldengroep rond de Heilige Familie. Maria, Jozef en het kind Jezus. De beelden zijn bijna levensgroot en uniek mooi beschilderd. De beeldengroep werd ons onlangs geschonken door een familie uit Nederland die anoniem wou blijven.
De tentoonstelling is geopend van 1 juli tot 31 augustus en toegankelijk van 14 tot 17u. Een ticket kost 4 euro. Daarin is uiteraard ook de rest van het museum inbegrepen.
De collectie beelden van bekende en minder bekende heiligen blijft groeien. Onlangs kon een kerkbeeld (130 cm) aangekocht worden die de heilige Jeanne de Valois toont.
Dit zeldzaam beeld was beschadigd en had ongetwijfeld jaren in een vochtige ruimte gestaan. Ondertussen werd ze door ons grondig gerestaureerd en waar nodig opnieuw in de verf gezet.
Jeanne de Valois was de dochter van de Franse koning Lodewijk XI en trouwde met diens opvolger Lodewijk XII. Gezien zij heel wat lichamelijke en fysische gebreken had, werd ze verstoten aan het Franse hof.
Uiteindelijk trad zij binnen in het klooster en stichtte de orde der Annuciaten. Ze werd maar 40 jaar oud.
Op 15 februari 2022 maakte de universiteit Gent tijdens een persconferentie in Lissewege bekend dat het geofysisch onderzoek op het domein van de voormalige Cisterciënzerabdij ter Doest opmerkelijke resultaten aan het licht bracht.
In het najaar van 2021 voerde U-Gent een geofysisch bodenmonderzoek uit en werd zo met geavanceerde bodemsensoren de weilanden ten Oosten van de abdijschuur onderzocht.
Uit het onderzoek blijkt nu dat het volledige grondplan van de abdij op de scan af te lezen is en er zich wellicht diverse muurresten, fundamenten en vloeren vlak onder oppervlakte bevinden, op de bepaalde plaatsen slechts 15 cm diep!
De scan toont duidelijk het standaardplan van een Cisterciënzerabdij waarop de abdijkerk, het klooster met pandgang, een sacristiegebouw en kapittelzaal met mogelijks een bijkomende kleine pandgang.
De scan toont ook aan dat de ondergrondse restanten van de abdij uitzonderlijk goed bewaard zijn gebleven.
Wellicht volgt er verder onderzoek en is het de bedoeling om op de Open Monumentendag van 11 september 2022 dieper in te gaan op de resultaten en de site toegankelijk te maken voor het publiek.
'Langs Witte Gevels' Is de naam van de nieuwste uitgave van de VVV-Lissewege. Het betreft een wandelfolder met stratenplan die de bezoeker langs Lisseweges mooiste hoekjes brengt.
Ook worden historische feitjes en pittige anekdotes uit de doeken gedaan. Ook verdwenen momenten worden toegelicht.
Het parcours is ongeveer 1,5 km lang en dus goed wandelbaar, ook voor mensen met minder goede wandelmogelijkheden of met beperkte tijd.
De 4-luik folder kost slechts 1 euro en is te koop in het Bezoekerscentrum en in de Snoepwinkel.
Sinds 21 maart 2021 is een nieuw boekje uit die deel uit maakt van een reeks van zes. Het brengt het verhaal van het Middeleeuwse mottekasteel 'Upperhof' en de zes windmolens die Lissewege ooit bezat.
Het boekje van 24 bladzijden -21 x 21 cm- in full color toont veel unieke afbeeldingen die nooit eerder werden gepubliceerd.
Het is van de hand van Rudy Desmedt, voorzitter en oprichter van de VVV-Lissewege, die tevens ook de vorige werkjes schreef.
Het is een uitgave van de VVV-Lissewege vzw. Het boekje is te koop in de Snoepwinkel De Soete Paepe en in het Bezoekerscentrum/Heiligenmuseum. Het kost 7 eur.
Door de stad Brugge is sinds 2020 voor Lissewege een bloemenplan uitgewerkt.
Op diverse plaatsen in het oude dorpscentrum werden nieuwe grote bloempotten en bloemtorens geplaatst. Op de reling van het Lisseweegs Vaartje langs het Saedeleerpad werden bloembakken gemonteerd,
aan de ingang van het dorp staan ooievaarsnesten (bloemkorven op een paal) en langs de kerkmuur werden extra stokrozen aangeplant. Op de staande lantaarns op het marktplein werden bloemkorven gemonteerd.
Dit fleurige initiatief van de stad Brugge maak Lissewege deze zomer nog aantrekkelijker voor een bezoek!
Naast Bo Vickery uit Lissewege, die onlangs het boek 'Niets is wat het lijkt, het witte dorp' schreef,
heeft Lissewege er nu opnieuw een auteur bij, Mariane Fack.
Op 27 maart 2020 brengt ze haar eerste boek naar het publiek: 'De Zielsgeliefde'.
Het is het eerste boek van een trilogie met de naam 'De Besjert'. Het woord besjert is jiddisch en betekent zoveel als je tweelingziel,
je wederhelft die volgens de Joodse mystiek bij jou hoort. Ooit was je samen met je besjert één ziel. De delen 2 en 3 zullen snel volgen.
‘De zielsgeliefde’ neemt je mee op een innerlijke reis, keert je binnenstebuiten, raakt je diepste verdriet en
je grootste vreugde aan om je uiteindelijk achter te laten met een brandend hart en het diepe besef dat ware liefde geen sprookje is,
maar werkelijk bestaat’. Het kost 21,95 euro. Meer info op www.debesjert.be
Lissewege is de afgelopen jaren een heuse toeristische fietsbestemming geworden. Het jaagpad langs het Boudewijnkanaal
werd enkele jaren geleden vrijgegeven als wandel- en fietszone en sinds kort is door de overheid werk gemaakt van een fietsdoorsteek
op de plaats waar het jaagpad en de Ter Doeststraat mekaar het dichtst naderen. Daarvoor werd een stuk van de kanaaldijk weggegraven
om zo een veilige fietsstrook aan te leggen. Ook wandelaars die het er Ter Doest wandelpad aflopen,
kunnen binnenkort gebruik maken van de doorsteek. Dit najaar zal ook de Ter Doeststraat door de Stad Brugge
aangepakt worden en zullen er fietssuggestiestroken aangebracht worden op de bestaande rijweg.
Werken die wij vanuit de VVV-Lissewege uiteraard toejuichen!
Onlangs konden wij voor de collectie van het Heiligenmuseum in Lissewege een zeldzaam beeld van Sint Tarcisius verwerven.
Het gaat om een gipsen beeld van 103 cm hoog en om en bij de 100 jaar oud.
Het werd gegoten in Brussel. Het beeld was, zoals u kan zien op de linkerfoto, erg verweerd.
Het had wellicht jarenlang op een vochtige plaats gestaan waardoor de verflaag was losgekomen.
Conservator Rudy Desmedt restaureerde het beeld tot het resultaat op de 2de foto.
Tarcisius was een 12-jarige Romeinse jongeling die leefde in Rome rond 263 na Christus. De jongen droeg de communie naar zieken.
Toen hij onderweg werd tegengehouden door niet Christenen die hem vroegen de communie te laten zien, weigerde hij dit.
Hij werd door heidenen gestenigd en voor dood achtergelaten aan de rand van de weg.
St Tarcisius is de patroon van de misdienaars en arbeiders, ook vaak van de jeugd.
Hij wordt afgebeeld met een palmtak (martelaar) en in zijn handen heeft hij een zakje met de hosties.
Onderaan het beeld liggen stenen die verwijzen naar z'n steniging. Het zeer zeldzame beeld
krijgt vanaf 2020 een plaats in de collectie van het Museum.
Afgelopen zomer kwamen meer dan 20.000 mensen genieten van de 25ste editie van de jaarlijkse openluchttentoonstelling
'Beelden In Het Witte Dorp' in Lissewege. Het werd een feesteditie waarbij méér dan
130 kunstenaars exposeerden. Onder leiding van organisator Gratiën Dendooven plaatsten de kunstenaars hun nieuwste creaties in het decor van het oude dorp.
Zoals steeds stonden kleinere en broze kunstwerken tentoongesteld in de gotische kerk.
Grotere stukken waren terug te vinden op het marktplein, de pastorietuin, langs de oevers van het
Vaartje en op het domein van de voormalige abdij ter Doest. Met dank aan fotograaf Frank Vergucht voor de kunstige foto's.
Sinds de kerstweek 2019 zingt de beiaard van Lissewege een 4-tal kerstliedjes. Ere Stadsbeiaardier Frank Deleu
speelde "O Denneboom", "Adeste Fidelis", "De Herders lagen bij nachte" én "Maria die soude naer Betlehem gaan" in op de 18 klokken.
Deze kerstliederen zullen voortaan telkens van 7 december tot 7 januari (kerstperiode) te horen zijn op het halfuur en uur
vanuit de toren. Komende maanden worden er nog 16 andere liedjes toegevoegd aan het reeds bestaande repertoire.
Een initiatief van Toerisme Brugge op vraag van de VVV-Lissewege.
Onlangs konden wij een uniek stuk aankopen voor het Heiligenmuseum in Lissewege. Het gaat om de beeldengroep
'De Bewening Van Christus'. De groep telt 5 personen: - Maria-Magdalena - Maria met de overleden Jezus - Jozef van Arimathea - Johannes.
De beeldengroep komt ongetwijfeld uit een neogotisch altaar retabel en werden gegoten rond 1880. De beelden stonden jarenlang
ergens op een stoffige zolder en waren erg vervuild. Door vocht was heel wat verf verdwenen.
Afgelopen maanden werden de beelden gerestaureerd en bijgeschilderd in de originele kleuren.
De beeldengroep krijgt straks een aparte plaats in het museum. Via foto's op een scherm zullen de
opeenvolgende stappen in de herstelling te zien zijn. De beeldengroep is vanaf de weekends in mei 2018 te bekijken in het museum.
Op de foto's ziet u van links naar rechts de evolutie van de restauratie.
Afgelopen jaar werd er op diverse plaatsen in het oude dorpcentrum gewerkt aan de renovatie en restauratie van een aantal belangrijke
gebouwen. Zo werd het voormalig molenhuis aan het Lisseweegs Vaartje volledig gerestaureerd. Het woonhuis met hoogkamer kreeg een
facelift en op de plek waar tot de jaren 1960 de stenen 'Zwarte Molen' op een terp stond, liet de bouwheer een schuur in oude stijl bouwen.
Het 17de eeuwse huis staat vlak naast de 'Tiendenbrug' over het Vaartje en verwijst naar het Tiendenhof en een Tiendenweg die er
voorbij kwam. Ook het stenen bruggetje werd hersteld in oude stijl. (Foto's boven)
In de Jacob Reyvaertstraat werd een 18de eeuwse schuur
gerestaureerd, het dak hersteld en werden de muren hervoegd. De schuur is een anex van één van Lisseweges oudste café's 'Den Ouden
Toren'. De schuur is het best te bewonderen vanop het kerkhof. (Foto's midden)
Tenslotte werkt men sinds 2014 aan de restauratie van de voormalige 'Onderpastorie' in de Oude Pastoriestraat.
Het huis werd met overheidssubsidie gerestaureerd door de nieuwe eigenaars uit Brugge. Het staat nu in een gekaleide toestand en zal later dit jaar in het wit worden geschilderd.
Ook komen de oude luiken terug aan de ramen. Met de restauratie van dit pand uit 1770
is de volledige Oude pastoriestraat in de staat van toen teruggebracht en is het een van Lisseweges mooiste straten geworden. (Foto's onder)
Wij willen alle eigenaars feliciteren met deze lovenswaardige initiatieven.
Zo is Lissewege alweer een stuk mooier geworden en vormen deze restauraties op zicht al een reden om een verkenningswandeling te maken door het oude centrum !
(Bericht geplaatst op 14 maart 2015 - Geschreven door Rudy Desmedt.)
Afgelopen dagen en weken werden er in Lissewege enkele scenes gedraaid voor de nieuwe Vlaamse bioskoopfilm 'Zaak De Zutter'.
Het verhaal speelt zich af in het Vlaanderen van de jaren 1930. Er werden ondertussen opnames gemaakt in de
Walram Romboudtstraat waar een raam van Kunstgalerie Fotoon werd omgetoverd tot een etalage van een hoedenwinkel uit die tijd.
Ook het Spaniënhof en z'n mooie binnenkoer werd een stukje decor in de film. Dat Lissewege een filmisch dorp is was al menig
filmmaker in de afgelopen jaren opgevallen. Zo nam men in Lissewege ooit fragmenten voor de jeugdserie 'Rogier Van Ter Doest' op,
maar draaide men ook spectaculaire beelden voor de film 'De Paniekzaaiers' van Gaston & Leo. En dan zijn er de populaire TV-series
'Aspe' en 'Wittekerke'. Niet onbelangrijk is het feit dat de kerk van Lissewege het decor werd voor een koninklijk huwelijk in de Brits-Vlaamse co-productie
'The White Queen', enkele jaren terug! Foto's 'Zaak De Zutter opnames': Rudi Hughebaert.
(Bericht geplaatst op 14 maart 2015 - Geschreven door Rudy Desmedt.)
VTB-Kultuur Blankenberge verwierf het peterschap over het graf van Juliaan Vandepitte. Zij zorgden er voor dat het graf werd verplaatst van
een verloren uithoek naar een schitterende plaats in de onmiddellijke omgeving van het “ereperk” met het beeld “Moedersmart” van G. Charlier op de achtergrond.
Juliaan Vandepitte was oorlogsvrijwilliger in 14-18. In ‘15 werd hij bij Diksmuide het slachtoffer van een Duitse gasaanval.
Ongeschikt voor verdere dienst aan het front, kreeg hij een opleiding als radio-operateur. Na de oorlog bleef de radio hem boeien en hij richtte de KVRO
(Katholieke Vlaamse Radio Omroep ) op. We herdenken dit jaar het 100 jarig bestaan van de radio, maar vergeten misschien dat de eerste
Vlaamse uitzending slechts plaats vond in 1929. Jammer genoeg een jaar na de dood van Juliaan, een dood nog ten gevolge van de gasaanval…
2014 zou daarom een Juliaan Vandepitte jaar moeten zijn: 100 jaar na de oorlog en viering 100 jaar radio.
Zijn bescheiden grafmonument, een “heldenkruis” dat uit Diksmuide werd aangevoerd, wacht nog op volledige restauratie. Daar zal na het
bouwverlof werk van gemaakt worden. Rond de figuur van Juliaan Vandepitte ontstond heel wat commotie eind jaren ’70 toen zijn
oorspronkelijk grafmonument “verdween”. Ter gelegenheid van de Vlaamse Feestdag legde vtbKultuur een bloemetje neer op zijn graf.
Op de foto: voorzitter vtbKultuur Rita Van Stalle en bestuursleden Veerle Buytaert, Myriam Noens en Irène Scherpereel.
(Bericht geplaatst op 30 november 2014 - Geschreven door Rudy Desmedt.)
De BRT-Jeugdserie 'Rogier van Ter Doest' is eindelijk uit op DVD. De serie werd in 1976 uitgezonden en kende zowel z'n onstaan als titel in
Lissewege en werd er ook voor een stukje gedraaid in het decor van de abdijschuur en de kerk. Lissewege was in de loop van de jaren wel
vaker het decor voor series en films. Denken we maar aan Circus Rondou (BRT), Tijl Uilenspiegel (Franse verfilming), De Paniekzaaiers
(Gaston & Leo), Wittekerke (VTM), Aspe (VTM) en 'The White Queen' (VRT & BBC).
De begin- en eindgeneriek van 'Rogier van Ter Doest' werd
in 1975 nog opgenomen met groot orkest en dit is te er aan te horen ! In de eindaftitteling ziet u de naam 'Lissewege' opduiken in de lijst
van lokaties waar men gedraaid heeft en halverwege het filmpje monteerden wij een scene die gedraaid werd in de kerk van Lissewege.
(Bericht geplaatst op 4 juni 2013 - Geschreven door Rudy Desmedt.)
Het toeristisch seizoen is gestart en ter gelegenheid daarvan werden er op het marktplein van Lissewege twee gloednieuwe infoborden geplaatst.
Erfgoedcel Brugge verzorgde de grote infokast in het kader van een project met nieuwe infokasten op historische pleinen in
Brugge. Buiten de oude Brugse binnenstad werden alleen Lissewege en Zeebrugge weerhouden om een dergelijk bord te voorzien. De infokast
toont naast een stratenplan, aan de voorzijde een overzicht van het historisch verleden en het toeristisch-culturele Lissewege van vandaag.
De VVV-Lissewege vzw gaf mee invulling aan de thema's en afbeeldingen.
Vlak bij de infokast staat een vernieuwd infobord en startpunt van het Ter Doest wandelroute van 6,3 km.
(Bericht geplaatst op 18 april 2013 - Geschreven door Rudy Desmedt.)
In de monumentale kerktoren van Lissewege hangen in totaal 24 klokken, waarvan 6 luidklokken (3 stalen uit de 19de eeuw en 3 bronzen uit 1958) en 18 beiaardklokjes uit 1988.
Van de luidklokken waren er nog slechts 2 die konden luiden voor de erediensten. De andere 4 waren defect door o.a een kapotte motor of
aandrijving en zelfs enkele klokken hadden geen klepel meer. Ook bepaalde hamers die dienen voor het 'kleppen' van de klokken waren defect.
Van de 18 beiaardklokken waren enkele hamers kapot waardoor er in de melodiën vaak enkele klanken ontbreekten. Men heeft nu beslist om alle 18 hamers in één keer te vervangen.
Deze zijn vaak aangetast door de zoute zeelucht en roesten hierdoor sneller. Tenslotte zal de Brugse beiaardier Frank Deleu een groot aantal nieuwe melodiën inspelen op de beiaardcomputer die de
klokken aanstuurt. Ondermeer zal er oude Vlaamse muziek (16de tot 18de eeuw) gespeeld worden en op vraag van de VVV-Lissewege zullen er ook
bekende volskswijsjes toegevoegd worden zoals het Willem van Saeftinghelied. Ook voor bv de Sinterklaas- en Kerstperiode zal er
aangepaste muziek te horen zijn vanuit de Lisseweegse toren. De werken werden afgerond in juli 2013.
(Bericht geplaatst op 28 maart 2013 - Geschreven door Rudy Desmedt)
Lang voor het bestaan van de moderne promotiemiddelen zoals het internet, werd Lissewege door het toenmalige zelfstandig gemeentebestuur en de VVV reeds gepromoot en geprezen om z'n schoonheid.
In de jaren 1960 tekende de bekende aquarellist Herman Verbaere een schitterende promotieaffiche van Lissewege voor de Nationale Spoorwegen.
Hiermee was Lissewege jarenlang te zien in alle stations van het land ! Maar reeds voor die tijd was het E.H Jan Soens, onderpastoor van Lissewege die z'n bijzonder tekentalent gebruikte om voor de VVV-Toerisme
Lissewege een prachtige poster te ontwerpen. Daarnaast verzorgde hij met diverse mooie illustraties de toen prille toeristische folders van
het witte dorp. Een begenadigd kunstenaars was Jan Soens!
Enkele weken geleden publiceerde de 'Krant van West-Vlaanderen' een reproductie van deze schitterende poster, met een wat gebiedende slogan:
'Bezoekt Lissewege !' Een mooi hebbeding voor alle 'fans' van het witte dorp.
(Bericht geplaatst op 27 februari 2013 - Geschreven door Rudy Desmedt)
Sinds enkele weken zijn er volop TV-opnames in o.m Brugge voor de serie 'The white Queen'. Het is een co-productie van de BBC en de VRT die volgend jaar op het scherm komt.
De faciliteiten bij de opnames zijn werkelijk op het niveau van Hollywood. Nu komt ook deze opnameploeg naar Lissewege!
Na inspectie van de kerk en de abdijschuur Ter Doest in oktober, werden deze beide locaties goed bevonden als decor voor een aantal scenes uit de serie.
Komende woensdag 21 en donderdag 22 november vormen de kerk van Lissewege en de abdijschuur Ter Doest dus het decor voor dit 15de eeuwse epos.
Uiteraard is de VVV van Lissewege bijzonder trots dat het witte dorp werd uitverkoren als decor voor deze unieke serie. Als publiciteit kan dit tellen.
(Bericht geplaatst op 20 november 2012 - Geschreven door Rudy Desmedt - Foto: Videoview.be)
Deze zomer pakt de VVV-Lissewege uit met een nieuw en uniek initiatief. In een leegstaand pandje in het centrum van Lissewege werd in de
afgelopen maanden hard gewerkt om een reconstructie te maken van een snoepwinkeltje uit de jaren 1920. Het hele interieur werd verzameld
en gemaakt met oude materialen en in de kleuren van toen. De vloer komt uit een winkeltje in Poperinge, de snoepkast uit Gent etc... Als men
binnenstapt gaat de bezoeker terug in de tijd. Nostalgie in een notedop zowaar. Er zijn meer dan 60 soorten snoep te koop en op
speciale gelegenheden bakken we oliebollen, boules de berlin en warme suikerwafels. Sinds het winkeltje z'n deur openzette op zondag 1 juli,
kregen we honderden complimenten over de inrichting, het assortiment en het initiatief. Iedereen die Lissewege bezoekt zou dus even moeten langskomen
om een portie 'neuzekes, wippers of toverbollen' mee te doen. De vrijwilligers van de VVV-Lissewege vzw houden het
museum-snoepwinkeltje open van 11 tot 18u. Iedereen welkom!
Vanaf heden heeft onze museumsnoepwinkel ook een eigen bladzijde op deze
website. Kijk links in de rij wegwijsknoppen onder 'de Soete paepe' voor meer info en openingstijden buiten het zomerseizoen.
(Bericht geplaatst op 4 juli 2012 - Geschreven door Rudy Desmedt)
Onlangs streek een opnameploeg van de Rtbf-televisie neer in Lissewege. Gedurende een zes-tal uur werden er beelden gedraaid in het witte dorp
voor een reportage die kunst en kunstenaars belichten in Knokke, Blankenberge en Lissewege. De opnameploeg kreeg begeleiding van
Jean-Pierre Drubbel van Toerisme Brugge en Rudy Desmedt van de VVV-Lissewege. Mevrouw Jeanine Vieillevoye, de samensteller van de
documentaire had heel wat aandacht voor het heiligenmuseum van Lissewege en de manier waarop de beelden vaak moeten gerestaureerd worden.
Maar ook het fietstoerisme, de gastronomie, het kerkelijk patrimonium en de verblijfmogelijkheden in Lissewege kregen heel wat aandacht.
De reportage van 12 minuiten, waarin Lissewege 4 minuiten krijgt, is te zien in het programma 'Télétourisme' van zaterdag 7 mei aanstaande
op Rtbf, la une. Télétourisme is de Waalse tegenganger van Vlaanderen vakantieland op één.
(Bericht geplaatst op 15 april 2011 - Aangepast op 6 & 23 mei 2011 - Geschreven door Rudy Desmedt)
Met man en macht werd er de afgelopen maanden gewerkt aan de restauratie van het oud treinstation van Lissewege. Het laat 19de eeuws gebouw
was dringend toe aan een tweede leven en dat krijgt het vanaf begin 2011 wanneer het gebouw dienst zal doen als een permanente
kunstgalerie. Een privé-initiatief die de toeristische belangstelling voor Lissewege nog zal verhogen en het witte dorp nog meer zal
kleuren als kunstoord. Eigenaar Patrick Stoop voorziet een spetterende opening maar wat dat zal worden blijft nog een Lisseweegs geheim.
Op de foto's ziet u de situatie voor, tijdens en na de werken.
(Bericht geplaatst op 25 oktober 2010 - Geschreven door Rudy Desmedt - Foto's: Patrick Stoop)
Lissewege kreeg ik 1986 een formidabele promotie daar de eerste 3 minuten van de Vlaamse film 'Paniekzaaiers' van Gaston & Leo opgenomen werd
in het witte dorp. In de prent zijn Gaston en Leo politiespeurders die de ontvoering van negen vrouwen moeten onderzoeken. Die negende
vrouw is een non die in de kerk en toren van Lissewege met een andere zuster de klokken komt luiden. Via de luidkoord trekt de
ontvoerder haar op de klokkenzolder en gaat de ontvoering verder via een klaarhangende helikopter boven de toren. Bij het wegvliegen van de
heli is een prachtig panorama van Lissewege te zien. De rol van de toegesnelde pastoor in het stuk is Lissewegenaar Jozef Demaré,
jarenlang de voorzitter van de toneelkring 'Kunst vindt gunst'. Lissewege was in het verleden wel vaker het decor voor filmopnames. In de
jaren 1960 draaide men er stukken voor de Franse film 'Tyl Uylenspiegel'. In de jaren 1970 was Lissewege deels het podium voor de
BRT-jeugdfeuilletons 'Circus Rondau' en uiteraard 'Rogier van Ter Doest'. Minder lang geleden nam VTM-TV vaak op in Lissewege voor de serie
'Wittekerke'. Lissewege is nu eenmaal een filmisch dorp ...
(Bericht geplaatst op 26 september 2010 - Geschreven door Rudy Desmedt)
Afgelopen zaterdag 26 augustus 2006 had de onthulling plaats van de Europa Nostra prijs aan de abdijschuur van
Ter Doest in Lissewege. Bij de plechtigheid werden toespraken gehouden door Westvlaams Gouverneur Paul Breyne,
Jozef Van Waeyenberge, de voorzitter van Europa Nostra België en door Dirk De Fauw, Westvlaams gedeputeerde voor
patrimonium. Daarna was het ogeblik aangebroken om de bronzen plaket te onthullen. Aan de genodigden werd na de
plechtigheid een receptie aangeboden door het Provinciebestuur van West-Vlaanderen.
Foto links: De onthulling
van de bronzen plaket door Gedeputeerde Dirk De Fauw en Provinciegouverneur Breyne. Foto rechts: Het bijna
voltallige bestuur van de VVV-Lissewege: V.l.n.r: Rudy Desmedt, Rita Vandepitte, Mia Lingier, Marceline Calemeyn
en Daniël Taillaert bij het pas onthulde plaket aan de abdijschuur.
(Bericht geplaatst op 26 augustus 2006 - Foto's: Jo Deman)