HEILIGEN MUSEUM LISSEWEGE



HET MUSEUM

Het Heiligenmuseum in Lissewege toont een zeer ruime collectie beelden van heiligen die afkomstig zijn uit kerken en kloosters. De meer dan 200 beelden in gips, hout en terra-cotta werden gemaakt tussen 1870 en 1930, zijn dus in neo-gotische stijl en vaak rijkelijk beschilderd en versierd. Naast heel wat bekende heiligen zoals St Antonius, St Barbara, St Godelieve en St Nicolaas, zijn er tal van minder bekende heiligen te zien. Dit maak de collectie uniek in Vlaanderen.

Elk beeld is museaal tentoongesteld en voorzien van een naamkaart waarop een korte beschrijving te lezen is, alsook de feestdag van de heilige en waarvoor hij/zij aangeroepen werd. Zowat elke heilige heeft z'n 'attribuut' die de uitgebeelde persoon in de handen heeft of naast zich heeft staan. Vaak heeft dit attribuut alles te maken met de heiligverklaring of de levensloop van de persoon. Dit maakt de heilige ook herkenbaar.

Het Heiligenmuseum is ondergebracht in twee stijlvolle ruimtes van de voormalige pastorie van Lissewege, een 17de eeuws huis met binnentuin. Het straalt sfeer en rust uit en is gelegen vlak achter de indrukwekkende 13de eeuwse kerk van het witte dorp. U kan het museum individueel of in groepsverband met een gids bezoeken. De mogelijkheden staan hieronder te lezen.






- HEILIGEN EN HUN VERERING -

Heiligen verwijzen nog steeds naar een vorm van spiritualiteit. In elk menselijk levensverhaal schuilt naast geluk ook een beschadigde kant.

In momenten van diepe menselijke nood zoeken mensen vanuit een oerbehoefte om hulp. Alle religies kennen instrumenten of rituelen die daarvan getuigen.

In de geschiedenis van het christendom bestaat de traditie van gelovigen om zich in diepe ellende te wenden tot "heiligen".

Op kunsthistorisch vlak is ook hun iconografie een boeiend gegeven.

Mia Lingier, gids Lissewege & Brugge.



De beelden in het museum zijn veel meer dan een stuk gips, aardewerk of hout.

Voor het beeld werd door mensen een gebed gebeden, een kaars gebrand. Ze waren/zijn een houvast in moeilijke dagen.

Rudy Desmedt, conservator.



- ONSTAAN VAN HET HEILIGENMUSEUM -

In 2005 organiseerde de VVV-Lissewege de zomertentoonstelling 'Heiligen en hun levens', een verzameling van 40 beelden van patroonheiligen met daarbijhorend hun levensverhaal.

Door de grote belanstelling, vooral van groepen, besloot de VVV Lissewege om de tentoonstelling permanent te maken en nog uit te breiden. De sfeer van de voormalige pastorie uit de 17de eeuw is uiteraard een unieke plek om een dergelijke collectie te exposeren. Het geheel straal rust en stijl uit. Het is een echt boeiend verhaal. Je kan er heerlijk genieten van de museumtentoonstelling en kuieren in de prachtige ommuurde pastorietuin, met zicht op de monumentale 13de eeuwse kerk en toren.

De museumcollectie bevat momenteel meer dan 200 kerk- en kloosterbeelden. Er zijn tal van 'bekende heiligen' te zien maar evengoed zeer zeldzame beelden, allen met een boeiend levensverhaal. Sommige recente aanwinsten worden ook door ons vakkundig gerestaureerd.



- DE NIEUWE MUSEUM INRICHTING 2011 en 2021 -


Eind 2011 werd in het museum werk gemaakt van een totaal vernieuwde inrichting. De bestaande kijkkasten werden vervangen door een presentatie op de wanden en in wandkasten. Dit geeft meteen meer wandelruimte voor de bezoeker. Zo werd de collectie gevoelig uitgebreid tot 150 beelden.

Alle heiligenbeelden kregen een naambordje met een korte beschrijving van hun leven en hun feestdag. Zo komt u te weten welke heilige er voor een bepaalde kwaal of probleem werd aangeroepen, wie de bekendste pestheiligen waren in de 14de en 17de eeuw in onze gewesten en welke heiligen de beschermers waren van bepaalde gilden en beroepen. Een professionele videofilm toont trouwens de defenitie van heiligen, de symboliek van hun attributen en de restauratie van beelden in ons museumatelier. De tentoonstelling rond heiligen is zeker uniek en enig in Vlaanderen.

Eind 2021 werd gekozen om de eerste zaal van het museum ook volledig in te richten al volwaardige 'heiligenzaal'. Voordien was deze ruimte -ooit het voormalige salon van de pastoor- deels ingericht met een tentoonstelling rond het historische verleden van het dorp Lissewege en de abdij ter Doest. Om een jaarlijkse 'thematentoonstelling' rond heiligen te kunnen brengen en de volledige collectie beelden te kunnen exposeren, werd deze dorpsexpo verplaatst naar de inkom van het museum/VVV/Bezoekerscentrum. Vanaf het voorjaar van 2022 pakt het museum dan uit met een eerste thematentoonstelling. De titel hiervan zal ten gepaste tijde bekend gemaakt worden.


- TOEGANGSPRIJS 2024 -

  • Volwassenen individueel: 4 Euro p.p. Kinderen tot 12 jaar: 1,50 euro p.p. Groepen vanaf 20 personen: 2 euro p.p.

  • Moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers.


  • - OPENINGSTIJDEN 2024 -

    Het heiligenmuseum van Lissewege is toegankelijk:

  • Open tijdens de maand juli op vrijdag, telkens van 14 tot 17u15.

  • Open tijdens de maand augustus op vrijdag, telkens van 14 tot 17u15.

  • Op afspraak voor groepen vanaf 15 personen.

    - RONDLEIDING DOOR DE CONSERVATOR -


    U wil met uw groep of familie een bezoek brengen aan het Heiligenmuseum en daarbij ook het verhaal horen van hoe- en waarom dit tot stand kwam?

    Dat kan met Dhr Rudy Desmedt, conservator van het museum. De initiatiefnemer en bouwer van het museum vertelt u honderduit de leukste verhalen

    rond bepaalde heiligen. Maar ook mooie anecdotes rond bepaalde 'vondsten' en restauraties. Hoe de beelden tot ons komen in vaak slechte toestand enz...

    Een boeiende rondleiding duurt ongeveer een half uur en kost 35 euro (ticket niet inbegrepen). De groep mag maximaal bestaan uit 30 personen.

    Een bezoek aan het museum kan uiteraard ook gecombineerd worden met een bezoek aan het oude dorpscentrum van Lissewege & de kerk.

    Voor 2024 is de prijs per gids (max 30 pers) vastgelegd op 85 euro/2 uur.

    - U HEEFT EEN BEELD TE SCHENKEN ? -

    Misschien heeft u thuis een beeld van een heilige waarvan u denkt dat deze een plaatsje verdient in het Heiligenmuseum in Lissewege?

    Een kerkbestuur die religieuse beelden of andere zaken heeft voor het museum? Neem gerust contakt op met de VVV-Lissewege, via mail of telefoon 0032 495 38 70 95.